IRAN: 15 manifestanţi ucişi la Teheran

Cel puţin cincisprezece persoane, din rândul protestatarilor anti-guvernamentali, inclusiv unul din nepoţii lui Mir Houssein Moussavi, liderul opoziţiei iraniene, au fost ucise prin împuşcare în dramaticele confruntări de ieri între apărătorii regimului şi militanţii opoziţiei.

La căderea serii victimele confirmate erau în număr de cinci dar, odată cu lăsarea întunericului, cifra a crescut dramatic, televiziunea de stat iraniană relatând despre un total de 15 decedaţi. Zece dintre aceştia au fost catalogaţi de Ministerul Informaţiilor ca membri ai unor "grupuri teroriste anti-revoluţionare".
Conform televiziunii iraniene ceilalţi cinci decedaţi sunt persoane "ucise de terorişti".

Deşi jurnaliştilor străini le-a fost interzisă prezenţa pe teritoriul iranian agenţiile de presă occidentale au fost efectiv inundate de o avalanşă de filmări de amator, unele realizate cu telefonul mobil, care prezintă scene ce confirmă violenţa confruntărilor din centru Teheranului: manifestanţi exaltaţi şarjând efectiv forţele de poliţie şi miliţienii Basij, o secţie de poliţie incendiată în uralele protestatarilor, un grup de arestaţi eliberaţi de mulţime dintr-o dubă a poliţiei în timp ce câţiva răniţi sunt duşi la adăpost cu sângele şiroind din plăgile împuşcate.

Declaraţiile liderilor opoziţiei ca şi cele ale analiştilor şi comentatorilor independenţi sunt cam în aceeaşi notă, în lumina violenţei cu care se încercă reprimarea protestelor de stradă:

"Nimeni nu se ma poate îndoi acum că se apropie o schimbare." - Ali Ansri, Profesor de Studii Iraniene la Universitatea St.Andrews.
"Zilele regimului sunt acum numărate. Înreaga ţară începe să se revolte." - lider al opoziţiei.

Furia demonstranţilor nu este dirijată acum doar împotriva Preşedintelui Ahmadinejad, aşa cum era în Iunie, ci şi împotriva Ayatolah-ului Ali Khamenei liderul suprem religios al acestui stat cu conducere teocratică bicefală. El este comparat cu Yazid, califul sunnit ucigaş al Imam-ului Hossein. Filmările de amator arată grupuri de demonstranţi ce încearcă să smulgă portretele Ayatollah-ului.

Publicat de: Mihai (C.T.)
Data: 28 decembrie 2009 (10:41)
Arhivat în: , , , ,

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign |

hit counter for blogger