Pietroaiele apocalipsei

Botezat cu numele zeului haosului şi al întunericului din mitologia egipteană, “99942 Apophis” este un asteroid ce a stârnit o seamă de controverse începând din Decembrie 2004. Estimările iniţiale indicau că acest corp ceresc, cu o lungime de 350 de metri, se află pe o traiectorie de impact cu Terra şi va ajunge la destinaţie în 13 Aprilie 2029.

Măsurătorile ulterioare, numite de iubitorii de teorii ale conspiraţiei “ajustări muşamalizatoare”, au determinat o oarecare liniştire a spiritelor arătând că este exclusă posibilitatea unui impact şi că asteroidul va trece cam la 25.000 de kilometri de Pământ, ceea ce în distanţe cosmice înseamnă “la mustaţă” (orbita sateliţilor geostaţionari este la 35.786 kilometri).
Chiar şi aşa persistă o anumită stare de îngrijorare întrucât traiectoria estimată aduce asteroidul în preajma unui puţ gravitaţional ce-i poate altera deplasarea punându-l astfel pe curbă de coliziune cu impact în 13 Aprilie 2036.

De abia în 2013 va mai exista un interval propice unor observaţii amănunţite ce vor face posibilă estimarea mai exactă a traiectoriei acestui asteroid.

Este bine de ştiut că estimările specialiştilor apreciază forţa de impact a acestui corp ceresc undeva în jurul a 800 megatone TNT (spre comparaţie devastatoarea erupţie a vulcanului Krakatoa din 1883 a avut o energie undeva în jurul valorii de 200 megatone TNT). În funcţie de locul impactului şi unghiul de incidenţă efectele asupra oamenilor şi mediului poate fi devastator pe o rază de mii de kilometri dar în nici un caz nu va produce schimbări meteorologice sau geologice de lungă durată.

Strategiile de evitare a impactului sunt încă în discuţie dar toată lumea pare a fi de acord că un scenariu de tip hollywoodian cu detonări de încărcături nucleare este o idee de film, gen Armaggedon, şi nimic mai mult din cauza riscurilor aferente (spargerea asteroidului în bucăţi radioactive dacă are o compoziţie dură sau absorbţia efectelor exploziilor în cazul unei compoziţii maleabile).

Totuşi, deocamdată, inamicul public nr. 1 (identificat) nu este “99942 Apophis” ci o rudă a sa, “1950 A” un bulgăre dens de nichel şi fier cu un diametru de aproximativ 1,4 kilometri, care, dacă avem ghinionul (destul de probabil) să se rostogolească în direcţia nepotrivită va lovi Terra în jurul datei de 16 Martie 2880. Forţa de impact a acestui asteroid ar putea declanşa un efect de extincţie în masă.

Având în vedere că în acest moment cam 30% din bolta cerească nici măcar nu este supravegheată iar totalul celor implicaţi activ în problematica apărării planetare este sub totalul personalului unui schimb la McDonalds nu ne rămâne altceva de făcut decât să ne culcăm liniştiţi.

Somn uşor!

Publicat de: Mihai (C.T.)
Data: 22 decembrie 2009 (22:51)
Arhivat în: , , , , ,

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign |

hit counter for blogger