Pakistan: Atacul dronelor

Miercuri 07/01/2010 dronele americane au efectuat un nou raid ucigător în regiunea Waziristan din nordul Pakistanului. Conform rapoartelor neoficiale cel puţin 15 persoane au fost ucise, 12 dintre aceştia fiind militanţi Al-Qaeda.

Atacul s-a desfăşurat în două etape distincte, în prima fază fiind ucise şapte persoane în interiorul presupusei tabere de antrenament a talibanilor aflată în zona Sanazala din apropierea graniţei cu Afganistanul.

Restul victimelor a fost înregistrat câteva ore mai târziu când un al doilea atac a luat prin surprindere supravieţuitorii ce începuseră să caute trupurile celor ucişi mai devreme.

Un număr important de talibani şi membri Al-Qaeda şi-au găsit adăpost în nord-vestul Pakistanului după ce forţele americane au doborât guvernul taliban în 2001.
Aceste zone de refugiu au fost transformate încă de atunci în adevărate centre de comandă pentru insurgenţii din Afganistan şi Pakistan. Atât Statele Unite cât şi noul guvern afgan au înterprins numeroase demersuri pe lângă oficialităţile pakistaneze pentru a determina închiderea acestor centre de refugiu. Aparent frustraţi de incapacitatea Pakistanului de a rezolva problema şi dornici să asigure cât mai repede stabilitatea în Afganistan americanii au decis să se ocupe ei înşişi de aceste refugii.

Folosindu-se de aparate de zbor fără pilot (drone), Statele Unite au executat în 2009 un număr de 51 de atacuri cu rachete în regiunile de graniţă ale Pakistanului ucigând 460 de persoane, în majoritate militanţi sau simpatizanţi ai insurgenţilor. În 2008 s-au înregistrat un număr de 32 de atacuri soldate cu aproximativ 240 de morţi. Cele mai multe dintre aceste atacuri, în special în ultimele luni, s-au concentrat în Waziristanul de Nord unde sunt concentrate câteva puncte de rezistenţă ale talibanilor afgani.

Există voci care susţin că dronele sunt lansate şi controlate de undeva din interiorul Pakistanului însă autorităţile pakistaneze neagă aceste afirmaţii şi susţin că nu au autorizat niciodată aceste atacuri. Mai mult, anumiţi reprezentanţi ai guvernului pakistanez au ieşit la rampă cu declaraţii prin care atrag atenţia că Statele Unite la violează suveranitatea şi îşi exprimă îngrijorarea că aceste atacuri le subminează eforturile de anihilare a militanţilor talibani. Ei susţin că pentru a evita inflamarea opiniei publice, ceea ce ar duce la îngroşarea rândurilor insurgenţilor, americanii ar trebui să le furnizeze un anumit număr de UAV-uri pe care să le utilizeze ei înşişi.

Declaraţiile oficiale venite dinspre Statele Unite conturează o cu totul altă situaţie. Potrivit americanilor atacurile cu rachete sunt efectuate în baza unui acord cu guvernul de la Islamabad care conţine şi o clauză ce le permite pakistanezilor să condamne aceste acţiuni atunci când fac declaraţii oficiale în public.

Din 2008 încoace, cel puţin conform datelor oficiale, atacurile cu drone au avut rezultate foarte bune fiind înregistrate, nu însă şi confirmate în totalitate, decesele unor lideri importanţi ai insurgenţilor, după cum urmează:

28 Ianuarie 2008 - Abu Laith al-Libi, membru marcant Al-Qaeda.
28 Iulie 2008 - Abu Khabab al-Masri, expert în arme chimice şi bacteriologice Al-Qaeda.
22 Noiembrie 2008 - Rashid Rauf, cetăţean britanic, organizator al complotului din 2006 ce urmărea distrugerea în aer, deasupra Atlanticului, a unor aeronave de linie.
1 Ianuarie 2009 - Usama al-Kini, lider operaţional Al-Qaeda.
5 August 2009 - Baitullah Mehsud, lider taliban de origine pakistaneză.
27 August 2009 - Tahir Yuldashev, lider taliban de origine uzbekă, agent de legătură Al-Qaeda.
14 Septembrie 2009 - Najmiddin Kamolitdinovic Jalolov, decanul de vârstă al talibanilor de origine uzbekă.
11 Decembrie 2009 - Saleh al-Somali, unul din principalii autori ai planurilor de operaţiuni Al-Qaeda.

Publicat de: Mihai (C.T.)
Data: 7 ianuarie 2010 (15:00)
Arhivat în: , , , , ,

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign |

hit counter for blogger