James Jacques Joseph Tissot (1836 - 1902)


Născut la Nantes, la 15 Octombrie 1836, într-o familie din clasa de mijloc, James Jacques Joseph Tissot, este un "fiu al portului", influenţă ce avea să răzbată după ani în lucrările artistului.

În 1856 Tissot se mută la Paris şi devine elevul lui Louis Lamothe şi Hippolyte Flandrin. Expune pentru prima dată în 1859 şi are succes ceea ce-l determină să continue să-şi expună lucrările până la mutarea în Anglia, petrecută în 1871.

Dacă în lucrările sale de debut se poate remarca o anume obsesie pentru Evul Mediu, zugrăvit într-o manieră romantică puternic influenţată de stilul belgianului Henri Leys, pe la mijlocul anilor 1860 Tissot abandonează aceste tendinţe timpurii şi începe să abordeze subiecte din contemporaneitate cărora le adaugă uneori o tentă umoristică.

În cursul războiului franco-prusac artistul participă cu bravură la apărarea Parisului dar mutarea sa intempestivă la Londra din 1871 este interpretată de unii ca o fugă din faţa unor posibile represalii cauzate de asociarea sa cu Comuna din Paris. Nu toată lumea este de acord cu această interpretare, mai ales că dorinţa de a abandona un oraş afectat de război în căutarea unor oportunităţi profesionale constituie o explicaţie mult mai plauzibilă. Cert este că artistul avea o "pilă" la Londra, în persoana lui Thomas Gibson Bowles (în a cărui revistă, Vanity Fair, Tissot publica adesea caricaturi), care i-a facilitat accesul în cercurile sociale şi artistice ale metropolei.

Primele sale lucrări din perioada londoneză sunt realizate în maniera Directoratului dar foarte curând abandonează această abordare în favoarea unor instatanee din viaţa mondenă a West End-ului.

Prin 1875 Tissot o cunoaşte pe Kathleen Newton iar anii în care s-a consumat relaţia dintre cei doi a constituit singura perioadă din viaţa artistului în care acesta a cunoscut viaţa de familie ca adult. Moartea femeii în 1882, la vârsta de doar 28 de ani, ca urmare a tuberculozei, l-a afectat profund şi a constituit un punct de cotitură în dezvoltarea sa artistică, împingându-l, puţin câte puţin, în braţele misticismului religios şi determinându-l să-şi dedice restul carierei redării, cu precădere, de scene de inspiraţie biblică. Artistul îşi vinde reşedinţa din Londra lui Alma-Tadema şi se mută la Paris.

La 8 August 1902, la Buillon, James Jacques Joseph Tissot pleacă, în cele din urmă, pe urmele celei ce a fost marea dragoste a vieţii sale.

Publicat de: Mihai (C.T.)
Data: 18 aprilie 2010 (14:00)
Arhivat în: , , ,

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign |

hit counter for blogger