Gustave Courbet (1819-1877)


Născut la 10 Iunie 1819 într-o prosperă familie de fermieri din Ornans, Franţa, Gustave Courbet avea să devină întemeietorul şi cel mai influent pictor al curentului realist francez. Criticii de artă şi publicul, obişnuiţi să privească peisaje şi compoziţii artificiale, idealizante, aveau să fie puşi foarte curând în încurcătură de operele lui Courbet care reprezentau locuri şi oameni de o normalitate aproape banală.

În 1841 artistul se mută la Paris, cu scopul declarat de a studia dreptul. În scurt timp decide că ar fi mai bine să studieze pictura şi învaţă tainele artistice executând copii după lucrările marilor maeştri. În 1844 unul din tablourile sale, un autoportret, este acceptat la Salon, o expoziţie de artă organizată anual şi sponsorizată de influenta Academie Regală.

Revoluţia politică din Franţa anului 1848 pune bazele unei revoluţii şi în lumea artei care se arată din ce în ce mai deschisă faţă de noi concepte. În 1849 Courbet expune cu succes câteva din lucrările sale de început. În acelaşi an efectuează o vizită la moşia familiei sale, ocazie cu care realizează prima sa capodoperă, "Les Casseurs de pierres", urmată de "Un enterrement à Ornans" în 1850. Ambele lucrări pot fi considerate antonimul romantismului întrucât reproduc personaje obişnuite în decoruri banale din Franţa rurală. O altă lucrare, cu dimensiuni monumentale, "L'Atelier du peintre", terminată în 1855 este refuzată de comitetul de selecţie al Expoziţiei Universale. În semn de protest faţă de această decizie, artistul organizează propria expoziţie, Pavilionul Realismului, în imediata apropiere a expoziţiei oficiale.


În 1856 vizitează Germania unde este foarte bine primit de comunitatea artistică locală, iar până în 1859 reuşeşte să-şi consolideze poziţia de lider necontestat al curentului realist francez. A abordat o gamă variată de subiecte, inclusiv portrete şi nuduri de femei senzuale, însă a manifestat o predispoziţie pentru peisaje şi scene din natură. În acestă ultimă categorie se fac remarcate peisajele marine cu nori de furtună, serie demarată în 1865 şi care a avut o influenţă majoră asupra pictorilor impresionişti de mai târziu.

Având convingeri socialiste Courbet a participat la câteva acţiuni revoluţionare care l-au costat şase luni de temniţă în 1871. În plus, a fost obligat să plătească şi o amendă al cărei cuantum depăşea cu mult posibilităţile sale materiale, motiv pentru care s-a refugiat în Elveţia, unde avea să şi moară, la 31 Decembrie 1877, în oraşul Tour-de-Peilz.

Reproduceri după câteva din lucrările lui Gustave Courbet sunt disponibile în Galerie (G-095; G-096; G-097; G-098; G-099; G-100; G-101)

Publicat de: Mihai (C.T.)
Data: 22 august 2010 (07:00)
Arhivat în: , , ,

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign |

hit counter for blogger