O lume bizară (I)


Explozia gazometrului din Pittsburgh
Luni 14 Noiembrie 1927, la ora 8 şi 43 de minute dimineaţa locuitorii oraşului american Pittsburgh au avut pentru câteva clipe senzaţia că sunt victimele unui cutremur devastator. Până la lăsarea serii lucrurile aveau să se lămurească însă: nu fusese un cutremur ci unda de şoc provocată de explozia unui gazometru - cel mai mare din lume la vremea aceea - situat în plin centrul zonei industriale a oraşului. Incidentul a provocat moartea a 28 de persoane şi rănirea a mai mult de 400 şi s-a soldat cu pagube materiale în valoare de 5 milioane (aproximativ 61 de milioane la valoarea actuală) de dolari.

Explozia s-a produs la aproximativ 1,5 kilometri vest de birourile Oficiului Meteorologic iar zgomotul deflagraţiei şi efectele undei de şoc au focalizat imediat atenţia personalului asupra sursei acestora. La început se putea vedea doar o coloană groasă de fum şi praf ridicându-se dintre ruine dar imediat după aceea au apărut primele flăcări urmate de o imensă minge de foc, de aproximativ 30 de metri în diametru. Sfera de foc a urmat o traiectorie ascendentă, micşorându-se pe măsură ce câştiga altitudine pentru a se disipa în cele din urmă la o înălţime de aproximativ 300 de metri.

Aproape toate clădirile din imediata vecinătate a exploziei au fost rase de pe faţa pământului iar cele aflate pe o rază de aproximativ 800 de metri de la epicentru au suferit avarii semnificative, foarte mulţi dintre cei aflaţi în interiorul acestora acestora fiind răniţi. Toate geamurile clădirilor aflate la o distanţă de aproximativ 1,5 kilometri în toate direcţiile s-au spart dar s-au raportat şi numeroase cazuri în care, pe o rază de 10 kilometri, clădirile au suferit pagube minore, geamuri sparte, tencuială căzută etc. Sunetul deflagraţiei a putut fi auzit pe o rază de 25-30 de kilometri.

Barometrul Oficiului Meteorologic a inregistrat o oscilaţie pozitivă de 0,9 mm în momentul exploziei dar a revenit imediat indicând nivelul normal al presiunii. Cu trei etaje mai jos de sediul Oficiului Meteorologic minibarometrul din birourile firmei Taylor Instrument Co. a înregistrat o creştere de 1,3 mm peste nivelul normal şi, imediat după aceea, o scădere de 0,4 mm sub nivelul normal al presiunii.

Toate aceste pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale au avut o singură cauză: decizia bizară a unui membru al echipei de intervenţii chemată să repare o scurgere de gaze din gazometru. Acesta, din motive rămase necunoscute, a hotărât să caute fisura din peretele gazometrului cu ajutorul flăcării unei lămpi de sudură. Din cele descrise mai sus reiese că a găsit-o.

Publicat de: Mihai (C.T.)
Data: 22 septembrie 2010 (09:00)
Arhivat în: , , , ,

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign |

hit counter for blogger