China urechează Londra

După ce în China a fost executat, joi 29/12/2009 la 2:30 GMT, un cetăţean britanic (Akmal Shaikh - englez get beget, descendent dintr-un cavaler al mesei rotunde - vezi poza) condamnat la moarte pentru trafic de droguri oficialii britanici au pornit, cu trufia caracteristică, o adevărată campanie de criticare a inflexibilităţii autorităţilor chineze cărora le ceruseră să acorde clemenţă traficantului pe motiv că acesta suferă de tulburare bipolară.

Chinezii, oricât de inferiori ar fi consideraţi de înfumuraţii britanici, ştiu prea bine cu ce se mănâncă afecţiunea invocată şi şi-au văzut de ale lor.

Ca urmare Gordon Brown, Prim Ministru al guvernului britanic, a ieşit la rampă cu următoarea declaraţie:

"Condamn executarea lui Akmal Shaikh în termenii cei mai fermi şi sunt consternat şi dezamăgit că cererile noastre insistente de clemenţă au fost ignorate. Mă îngrijorează foarte tare că nu a fost luată în discuţie evaluarea sănătăţii mentale. [...]"

Un diplomat cu rang de consul în Foreign Office s-a trezit şi el vorbind, într-un interviu radiodifuzat, spunând că execuţia "i-a provocat silă" şi că este "de condamnat" şi "complet inacceptabil" că traficanul nu a fost supus unui control psihiatric înainte să fie executat.

Replica Chinei a venit aproape imediat:

"Nimeni nu are dreptul să critice suveranitatea judiciară a Chinei.[...] Ne exprimăm puternica insatisfacţie şi ferma opoziţie faţă de acuzaţiile nefondate ale Marii Britanii. [...] Sperăm că partea britanică poate avea o poziţie raţională în această chestiune şi nu va crea noi obstacole în calea relaţiilor bilaterale."

Publicat de: Mihai (C.T.)
Data: 29 decembrie 2009 (19:18)
Arhivat în: , , ,

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign |

hit counter for blogger