India: Problema musulmană (II)

Tânărul nostru musulman ar vrea să-şi găsească o slujbă, la orice nivel, aşa cum a văzut că fac toţi foştii săi colegii de liceu hinduşi. Din motive necunoscute însă, de cîte ori merge la un interviu, constată că nu are succes. Să fie de vină barba şi tichia? Se bărbiereşte şi lasă tichia acasă şi tot nu este acceptat. Să fie de vină numele cu rezonanţă musulmană?

Între timp fratele său mai mare, care a trecut deja prin umilinţele unui lung şir de interviuri, îşi dă seama că doar dacă o apucă pe calea infracţionalităţii va putea supravieţui. Pentru că are o fire onestă şi nu este înzestrat pentru o carieră infracţională el ajunge foarte curând în arest, pentru o faptă oarecare. Stă în celulă fără a fi fost dus în faţa unui judecător care să decidă arestarea sa, deci nu există o înregistrare oficială a faptului că zace în arest. Familia sa este prea săracă pentru a angaja un avocat aşa că încercă, fără succes, să se adreseze parlamentarului local.

La un moment dat, în urma unei alerte teroriste sau de altă natură, poliţiştii, dornici să demonstreze că nu-şi iau banii degeaba, îl iau pe amărâtul găinar musulman din arest şi-l împuşcă într-un schimb de focuri regizat după care anunţă că, în urma unei lupte eroice, au eliminat un jihadist periculos. Există căi legale pentru ca familia "teroristului" să poată restabili adevărul? Nu prea. Începe să devină mai clar acum de ce mai tânărului frate al mortului îi vine ideea să arunce în aer secţia de poliţie cu tot cu ocupanţi? Şi de ce începe să se simtă atras de un anumit tip de discursuri care vorbesc despre un stat indian care încercă să-i extermine pe musulmani?

Povestirea imaginară de mai sus nu încearcă să fie o frescă a vieţii de zi cu zi a musulmanilor indieni ci se doreşte a fi o ilustrare a faptului că dramele personale, mai mari sau mai mici, combinate cu injustiţia socială, pot constitui un factor favorizant pentru terorism. De unde putem trage concluzia că eliminarea injustiţiei sociale poate fi o armă foarte eficientă în combaterea terorismului. Pentru că, să fim serioşi, războiul împotriva terorii este doar o sintagmă pentru media deoarece terorismul este doar o tactică, nimic mai mult.

Dacă dorim stoparea terorismului ar trebui s-o facem prin atacarea răului de la rădăcină. Iar această rădăcină nu este prin nu ştiu ce tabără din Afganistan ci rezidă chiar în cutumele sociale generatoare de injustiţie care determină tinerii musulmani să umple taberele din Afganistan. Oricâte tabere am face una cu pământul, atâta timp cât injustiţia socială persistă, alte tabere se vor ridica în loc şi mii de alte suflete mânioase le vor umple.

Publicat de: Mihai (C.T.)
Data: 31 mai 2010 (12:00)
Arhivat în: , , , , , , ,

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign |

hit counter for blogger