Thomas Cole (1801-1848)


Thomas Cole s-a născut în 1801 în localitatea engleză Bolton şi a emigrat în 1818, împreună cu familia, în Statele Unite. În primii ani de după emigrare Cole a locuit, pentru scurte perioade de timp, în Philadelphia, Ohio şi Pittsburgh, câştigându-şi traiul ca portretist itinerant.

În 1825 Thomas Cole descoperă peisajele încântătoare din zona munţilor Catskill şi realizează o serie de micro peisaje pe care le expune în cadrul unei expoziţii organizate la New York. Cu ocazia acestei expoziţii artistul intră în atenţia unor figuri proeminente ale protipendadei metropolitane, printre care se numără Asher B. Durand care avea să-i devină prieten pe viaţă.

Între 1829 şi 1831 artistul călătoreşte prin Europa, mai întâi în Anglia pentru studii şi probleme de afaceri, mai apoi în Franţa şi Italia, de data aceasta în scop pur turistic. În Noiembrie 1832 Thomas Cole revine la New York şi organizează o expoziţie personală cu picturile executate în timpul periplului european, eveniment ce i-a consolidat reputaţia deja stabilită în rândul potentaţilor vremii.

Curând după aceea Cole se stabileşte în Cedar Grove unde continuă să lucreze cu intensitate, tematica picturilor sale oscilând între atât de îndrăgitele peisaje din zona Catskill şi adevărate serii de alegorii cum ar fi celebra "The Course of Empire".


În 1836 se căsătoreşte cu Maria Bartow, iar după acest eveniment locuinţa familiei Cole începe să fie din ce în ce mai frecventată de o multitudine de celebrităţi ale vieţii artei şi culturii ale acelor vremuri.

În 1841 Thomas Cole întreprinde un nou voiaj prin Europa, vizitând, pe rând, Anglia, Franţa, Italia şi Elveţia, fiind foarte bine primit şi onorat peste tot. La un an după întoarcerea din această călătorie familia Cole începe să aibă dificultăţi financiare, situaţie ce se va accentua odată cu trecerea timpului.

În data de 6 Februarie 1848, după prânz, artistul începe să se plângă de o stare de slăbiciune generală iar la miezul nopţii starea sa se agravează atât de mult încât familia este nevoită să cheme doctorul care constată o criză acută de pleurezie şi o congestie pulmonară severă. Thomas Cole pierde lupta cu boala în seara zilei de 11 Februarie 1848.

Reproduceri după câteva din lucrările lui Thomas Cole sunt disponibile în Galerie (G-123; G-124; G-125; G-126; G-127; G-128; G-129)

Publicat de: Mihai (C.T.)
Data: 26 septembrie 2010 (09:00)
Arhivat în: , , ,

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign |

hit counter for blogger