Celălalt Saint-Louis


Când auzim de St. Louis gândul ne poartă aproape automat pe cursul râului Missouri, în oraşul renumit pentru abundenţa de stele ale jazz-ului cum ar fi Miles Davis sau Josephine Baker. Însă dincolo de Atlantic, pe coasta de vest a Africii, se află un alt oraş, cu acelaşi nume, pe care cunoscătorii îl consideră "capitala jazz-ului" din Africa de Vest.

Saint-Louis, Senegal, primul stabiliment al coloniştilor francezi din Africa, fostă capitală a Africii de Vest franceze, păstrează încă vestigii ale farmecului şi parfumului perioadei coloniale. Zeci de mii de vizitatori se perindă anual prin oraş, în special în luna Mai, atunci când are loc Festivalul Internaţional de Jazz.

Deşi festivalul ca atare are o istorie relativ scurtă, prima ediţie având loc în 1992, tradiţia jazz-ului datează de prin anii '30, vreme în care radioul senegalez transmitea muzică de origine cubaneză. Putem spune că jazz-ul este o grefă de culoare aplicată peste o moştenire muzicală senegaleză transmisă din generaţie în generaţie, încă din timpuri imemoriale, prin intermediul grioţilor, un soi de barzi africani ce au abilitatea de a combina rimele cu un ritm muzical în scopul de a da savoare poveştilor ancestrale. Nu, rap-ul nu este o invenţie a Lumii Noi, rădăcinile sale sunt, ca şi cele ale afro-americanilor, în Africa iar printre grioţii a căror carieră a început cu ocazia unui festival de jazz în Saint-Louis se numără şi Ablaye Cissoko, senegalezul ce a vrăjit o lume întreagă cu kora.


Însă acest eveniment anual nu consemnează doar participarea unor artişti locali sau regionali. De-a lungul timpului pe scenele Festivalului Internaţional de Jazz de la Saint-Louis au urcat şi nume prestigioase ale jazz-ului, cum ar fi Randy Weston, Herbie Hancock şi Joe Zawinul.

Saint-Louis în perioada festivalului este locul unde istoria se întâlneşte cu contemporaneitatea, tam-tam-ul şi kora armonizează perfect cu pianul şi saxofonul, iar turistul are ocazia să intre în contact direct cu moştenirea culturală a vestului Africii.

Cu trei secole de tradiţie în spate oraşul senegalez, prin istorie, localizare geografică, arhitectură şi multe alte caracteristici este o punte între savană şi deşert, ocean şi fluviu, tradiţie şi modernitate, Islam şi Creştinism, Europa şi Africa.

Următorul Festival Internaţional de Jazz ce va fi găzduit în acest oraş cu identitate unică şi un stil de viaţă aparte este programat pentru sfârşitul lunii Mai 2011. Este o ocazie pentru oricine de a experimenta "Teranga", echivalentul Wolof pentru "ospitalitate".

Publicat de: Mihai (C.T.)
Data: 1 octombrie 2010 (09:00)
Arhivat în: , , ,

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign |

hit counter for blogger