CIA: Taina închisorilor europene

Legea tăcerii în privinţa închisorilor secrete ale CIA de pe bătrânul continent pare a fi fost încălcată în Lituania. Directorul serviciilor de informaţii lituaniene, Povilas Malakauskas, şi-a anunţat demisia după dezvaluirea unor informaţii potrivit cărora CIA a administrat, în perioada 2004-2005, în apropierea capitalei Vilnius, o închisoare secretă pentru suspecţi de terorism.

După ce, în august 2009, postul american TV ABC difuza o anchetă din care reieşea că fosta republică sovietică a găzduit o închisoare secretă a CIA destinată unor presupuşi membri ai organizaţiei teroriste Al Qaeda, parlamentul lituanian a instituit o comisie specială de anchetă. Audiat în această comisie fostul preşedinte lituanian Rolandas Paksas a declarat că i s-a solicitat, în 2003, autorizarea transferării în Lituania a unor persoane suspectate de terorism dar a refuzat. Declaraţia fostului preşedinte a fost confirmată, integral, de şeful din acea perioadă al serviciilor secrete lituaniene, Mecys Laurinkus.

Diverşi indivizi obscuri, dornici de expunere media, au încercat în anii din urmă să implice şi România în scandalul închisorilor CIA dar nici una din alegaţiile lor nu a putut fi dovedită, autorităţile române negând hotărât orice fel de implicare în operaţiuni de acest gen.

Publicat de: Mihai (C.T.)
Data: 16 decembrie 2009 (23:47)
Arhivat în: , , , , , ,

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign |

hit counter for blogger