Afganistan: Câmpul lui Marte (II)

Notă: Acest mini-serial, ce încearcă să desluşească misterele unei zone de război în care activează unităţi ale Armatei Române, este transcrierea unei donaţii generoase a prietenului Theophyle. Vă invit să vă delectaţi cu mult mai multe din incitantele sale articole pe Politeía Doctrinară şi blogul său pe teme istorice.

Populaţie
Populaţia Afganistanului este atât de etrogenă, încât nu se poate vorbi cu adevărat despre un popor Afgan în sensul clasic al cuvântului. Nici despre stat naţional nu se poate vorbi, probabil că cel mai nimerit termen ar fi Confederaţie etnică bazată pe o comuniune tribală (Tribal Commonwealth).

Problematică
Afganistanul prezintă două probleme majore pentru lumea occidentală. Prima şi cea mai actuală (aproximativ de la începutul anilor 80) este insurgenţa islamistă, reprezentată prin alianţa între Talibani Afgani şi Islamişti Suniţi-Wahabiţi de sorginte a Fraţilor Musulmani care au generat Al-Qaida. A doua problemă, mult mai veche, este producţia de Opium + derivate (Heroina şi crackul).
Pentru a avea o reprezentare grafică a problemei secunde, adică producţia de opium şi derivate, hai să privim împreună harta de mai jos.

Dacă privim cu atenţie putem sesiza trei lucruri importante pentru analiza noastra geopolitică. [1] majoritatea regiunilor de cultivare extremă a opiumului, [2] insurgenţa majoră a Talibanilor şi [3] teritoriul Pakistanez sunt toate identice, adică, din punct de vedere geografic, totul se petrece pe aceeaşi “scenă geo-politică”.

Actorii Geo-Politici
Actorii Principali: Afganistan, SUA, NATO, Coaliţia Talibană, SUA, NATO, al-Qaida, Pakistanul, Arabia Saudită
Actorii Secundari Regionali: India, Rusia, Iran, Irak, Fostele republici Sovietice-Musulmane
Actorii Secundari Medieni: Turcia, Israel, Egipt, Ţările Balcanice, Siria-Libanul, China.
Patroni: SUA, Pakistanul şi Rusia.
Înainte de intra în explicaţii, de ce enumeraţii de mai sus au rolurile pe care eu le atribuiesc, doresc cu umilinţă să spulber câteva idei care sunt profund înrădăcinate în minţile mai mult sau mai puţin seci ale unor, ziarişti, analişti, politicieni de mai mică sau mai mare anvergură. În primul rând cei străini, pentru că Românaşii noştri sunt nevinovaţi ca pruncii şi Afganistan pare la fel de real ca Atlantida.

(1.) Afganistanul nu este o ameninţare serioasă pentru SUA, şi nici al-Qaida. Nici măcar drogurile nu sunt o problemă, pentru că piaţa Americana este, de facto, o piaţă capturată de "băieţii" din Sud-America.
(2.) Dezordinea şi luptele necontenite în Afganistan sunt un interes naţional al Pakistanului, care este pe departe cel mai interesat de perpetuarea acestui conflict.
(3.) Pentru Pakistan războiul Afgan, este o sursă principală de venituri, influenţa politică şi bunăvoinţă "Americană"
(4.) Acelaşi interes îl au şi Saudiţii care-şi doresc "băieţii" întorşi acasă ca pe un cui în cap. Mai bine să se lupte în munţii Afganistanului decât pe străzile Riadului.
(5.) Diferit de Orientul Mijlociu (Israel-Palestina) în care, personal eu nu văd o rezolvare rezonabilă şi coerentă în generaţia noastră, conflictul Afgan poate fi rezolvat foarte uşor.

Înainte de a termina episodul vă sugerez o reflecţie (în cazul că articolul a fost interesant). Priviţi la harta din perspectiva Rusiei, şi dacă doriţi povestiţi-mi şi mie ce vedeţi.

Alte articole din serie
Afganistan: Câmpul lui Marte (I)
Afganistan: Câmpul lui Marte (III)
Afganistan: Câmpul lui Marte (IV)

Publicat de: Mihai (C.T.)
Data: 21 ianuarie 2010 (10:00)
Arhivat în: , , , , ,

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign |

hit counter for blogger