Afganistan: Câmpul lui Marte (IV)

Notă: Acest mini-serial, ce încearcă să desluşească misterele unei zone de război în care activează unităţi ale Armatei Române, este transcrierea unei donaţii generoase a prietenului Theophyle. Vă invit să vă delectaţi cu mult mai multe din incitantele sale articole pe Politeía Doctrinară şi blogul său pe teme istorice.

Monolog despre Servicii Secrete
Numai neinitiaţii, inocenţii sau proştii, mai cred că seviciile secrete ale unei ţări redau prin ceva orânduirea socială a ţării pe care o servesc. Dacă cineva crede că CIA-ul este reprezentantul demn al unei democraţii desăvârşite, sau FSB-ul este reprezentantul unei pseudo-democraţii şi PIA (Pakistan's Intelligence Agency) este un serviciu aservit unei dicaturi de un fel sau altul, greşeşte amarnic. Asta ca sa nu vorbim de alte instituții democrate și umanitare cum ar fi Mossad-ul, MI6, și DGSE-ul Francez. Sunt puține rele mai necesare și mai toxice decât serviciile secrete. Capabilitatea lor de a rezolva problemele unei ţări este mult mai limitată faţă de gravele greșeli pe care le produc. Greșeli care uneori provoacă războaie sângeroase, și care nu aduc nimic decât pierderi imense în oameni și bani.

În puține regiuni din lume se poate vorbi de toxicitatea acestor instituții, ca regiunea Afgană. Insurgenţa Afgană este rodul monstruos al unei situaţii scăpate de sub control. Intervenția Sovietică în Afganistan a fost "focosul" care a condus la finalul războiului rece și începutul terorismului "cald". Data începuturilor globalizării terorismului coincide cu data pactului făcut de CIA cu PIA pentru susținerea insurgenţei pashtune. Acest pact și răspunsul pe care KGB-ul a fost nevoit să-l dea pot fi considerate începutul războiului Afgan, care este deja la sfârșitul celui de-al treilea deceniu ('80+'90+'00). Am împrumutat o hartă de la Stratfor (sper ca ei să nu se supere, le fac publicitate), pentru a sesiza câteva elemente despre care vom discuta.

Aceste drumuri pot fi folosite pentru o o sumedenie de lucruri, niciunul însă pentru migrația porumbeilor păcii și a frăției dintre popoare.
Amenințările imediate sunt în primul rând ţările musulmane din sudul Rusiei, tot imediate sunt amenințările înspre Iranul Shiit și India Hindusă. Amenințările mediane sunt pentru Turcia și prin Turcia spre Balcani și Europa. Amenințările globale (mai îndepărtate) sunt definite de cele două provocări despre care am mai vorbit, droguri și proaspeții absolvenți ai academiilor Islamice care propovăduiesc Pax Islamica. Aceleași academii care au fost finanțate la începuturile lor de sfinții apostoli ai serviciilor secrete Roșii, Albastre, Verzi sau Galbene. Dacă culorile vă fac probleme puteți să aflați semnificația lor în orice enciclopedie. :)

Alte articole din serie
Afganistan: Câmpul lui Marte (I)
Afganistan: Câmpul lui Marte (II)
Afganistan: Câmpul lui Marte (III)

Publicat de: Mihai (C.T.)
Data: 23 ianuarie 2010 (10:00)
Arhivat în: , , , , ,

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign |

hit counter for blogger