Afganistan: Mujahedinii n-au fost talibani (I)


Ştirea care a făcut înconjurul lumii la sfârşitul săptămânii trecute mi-a adus aminte, printr-o stranie asociaţie de idei, de o figură emblematică pentru Afganistan, Comandantul Ahmed Shah Massoud, un musulman sunnit, născut la 2 Septembrie 1953, care a fost asasinat, din ordinul lui Bin Laden, pe 9 Septembrie 2001, cu doar două zile înainte de declanşarea atacului terorist asupra Statelor Unite. În Afganistan a fost decretat Erou Naţional iar nominalizarea sa la premiul Nobel pentru Pace din 2002 i-a consfinţit poziţia în plan internaţional. După mai bine de 20 de ani de lupte crâncene, cea mai importantă personalitate afgană a istoriei contemporane, şi-a dat obştescul sfârşit pe bancheta din spate a vehicului de teren cu care oamenii săi încercau să-i transporte trupul, sfârtecat de şrapnele, la un spital din Kazahstan.

Teoria unanim acceptată este că asasinarea lui Massoud a fost cauzată de teama lui Bin Laden că acesta, în urma atentatelor din 11 Septembrie 2001, va primi de la americani asistenţa militară care-i era necesară pentru a distruge Al-Qaeda şi pe talibani. Iar Leul din Panjshir, cum era supranumit Massoud, era singurul om capabil să ducă la bun sfârşit o asemenea campanie, fiind în stare să-l vâneze pe Bin Laden şi să-l răpună oriunde şi oricât de bine ar fi încercat acesta să se ascundă. Bin Laden însuşi obişnuia să le spună apropiaţilor, referindu-se la Massoud: "Victoria este imposibilă atâta timp cât omul ăsta e în viaţă".

În 1979, la declanşarea invaziei sovietice în Afganistan, Ahmed Shah Massoud, la acea vreme un tânăr arhitect de 26 de ani, lăsa totul baltă pentru a se alătura insurgenţei impotriva atacatorilor, devenind foarte rapid cel mai de seamă lider al rezistenţei afgane. Mujahedinii lui Massoud, concentraţi în zona văii Panjshir aveau să devină coşmarul armatei sovietice, 70% din pierderile celor mai de seamă unităţi ruseşti fiind atribuite acestora. Nu puţini sunt analiştii care susţin că lui Massoud i se datorează destrămarea comunismului sovietic şi căderea Zidului Berlinului întrucât acţiunile sale au demonstrat ceea ce lumea întreagă bănuia dar nu avea curajul să afirme răspicat: URSS era un colos cu picioare de lut. Când trupele sovietice au evacuat Kabulul în 1989, primele unităţi de mujahedini pătrunse în oraş au fost cele ale lui Massoud.

Musulman devotat şi naţionalist înfocat, aprig inamic al oricărei forme de dominaţie străină, inclusiv cea a Statelor Unite, Massoud ştia totuşi să fie echilibrat şi s-a străduit în permanenţă să colaboreze cu americanii, în scopul pacificării unui Afganistan devastat, în special după ce, în 1996, talibanii şi Al-Qaeda, sprijiniţi şi incitaţi de Pakistan, au răsturnat guvernul de coaliţie instaurat după plecarea ruşilor.

Continuare
Afganistan: Mujahedinii n-au fost talibani (II)

Publicat de: Mihai (C.T.)
Data: 9 martie 2010 (07:00)
Arhivat în: , , , , , ,

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign |

hit counter for blogger