PsyOps: Proiectul "Aversiune"
În perioada 1971-1989, în timpul regimului de apartheid, în Africa de Sud s-a desfăşurat o amplă operaţiune cu caracter strict secret al cărei scop final era stârpirea homosexualităţii din armată prin metode medicale a căror etică este cel puţin discutabilă. Conform unor foşti chirurgi militari în toată această perioadă au fost efectuate aproximativ 900 de operaţii ce urmăreau conversia sexuală forţată.
Comisii mixte formate din psihiatri şi preoţi militari identificau suspecţii de homosexualitate şi îi îndepărtau forţat din unităţi. Aceştia nu erau însă demobilizaţi ci internaţi în secret în spitalele psihiatrice ale armatei, cu precădere în Secţia 22 a Spitalului Militar 1 din Voortrekkerhoogte, în apropiere de Pretoria. Cei ce se dovedeau refractari la "cura" cu medicamente psihotrope, electroşocuri, suplimente hormonale şi alte metode radicale de "tratament psihiatric" erau supuşi castrării chimice sau operaţiilor de schimbare de sex.
Deşi până în acest moment au fost identificate şi câteva cazuri de lesbiene - inclusiv una a cărei operaţie de schimbare de sex a fost un groaznic fiasco - se pare că majoritatea "pacienţilor" au fost bărbaţi tineri, cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani, cei mai mulţi dintre aceştia fiind recruţi.
Investigaţiile referitoare la aceste tratamente s-au dovedit a fi dificile în lumina perioadei mari de timp scurse iar depistarea medicilor implicaţi a fost foarte dificilă sau chiar imposibilă uneori.
Psihiatrul Aubrey Levin, fost colonel al Forţelor de Apărare Sud-Africane (SADF) pare să fie figura centrală a acestui proiect el fiind cel care a condus între anii 1969-1974 faimoasa Secţie 22. După ce a ieşit din rândurile armatei dr. Levin a continuat să trateze recruţi în Bloernfontein fiind concomitent şi profesor la Universitatea statului Orange Free. După abolirea apartheidului Aubrey Levin a emigrat în Canada unde a primit o catedră în cadrul departamentului de psihiatrie al facultăţii de medicină din Calgary.
Contactat de investigatori doctorul a negat vehement orice fel de implicare a sa în tratamente inumane aplicate recruţilor. Mai mult, conform declaraţiilor sale, armata sud-africană nu a desfăşurat niciodată un program destinat aducerii "pe calea cea bună" a homosexualilor.
_
Publicat de: Mihai (C.T.)
Data: 22 mai 2010 (12:00)
Arhivat în: Conspiraţii, Controverse, Diverse, Psihiatrie, Psihologie
Data: 22 mai 2010 (12:00)
Arhivat în: Conspiraţii, Controverse, Diverse, Psihiatrie, Psihologie