Scandaloasa Grecie văzută de greci


În ultimele săptămâni Grecia a fost făcută praf şi pulbere de media europeană, în special de cea din zona Euro. Şi cum ce face omul face şi maimuţa hop şi jurnaliştii noştrii cu analize greceşti că pe alea româneşti le-au gătat şi le-au urcat în pod la afumat. Evident, i-au înjurat pe greci la unison cu trâmbiţele "big brother" mai de la vest, fără a se obosi să transmită şi punctul de vedere al celor incriminaţi, doar au antrenament şi curge profesionalismul din ei cum le curge ţărâna din buletin.

Înainte de a vedea ce părere au grecii despre Grecia, să ne uităm pe nişte cifre Eurostat:
Legendă:
EU = media europeană în zona Euro (15 de state)
GR = Grecia
Productivitate per angajat: EU = 109,7; GR = 100,4
Productivitate per oră lucrată: EU = 100,3; GR = 71
Ore lucrate săptămânal (normă întregă): EU = 41,6; GR = 43,7
Salariul minim brut lunar: EU = 1.182; GR = 681
Pensia medie: EU = 982; GR = 750
Vârsta medie de pensionare: EU = 61,1; GR = 61,4
Dincolo de aceste cifre care plasează Grecia în zona statelor normale sau chiar "cuminţi" există marea problemă a celor 30% din angajaţi care lucrează fără a beneficia de asigurări de sănătate sau alte forme de protecţie socială (media EU = 5%-10%). E vina lor? La fel ca la noi şi la ei există practica de a angaja oameni cu salariul minim pentru a nu plăti taxe şi impozite suplimentare. Din nou, e vina lor? E vina sistemului care preferă să menţină salarii de mizerie pentru a atrage investitorii? Nu, e vina investitorilor din ţările "mari" care alergă după profit facil cu preţul declanşării crizelor financiare globale.

Mai sunt în Grecia şi aproximativ 300.000 de "persoane fizice autorizate", în realitate lucrători aflaţi la dispoziţia unor angajatori şmecheri care preferă să pozeze în "clienţi" ai acestora, din nou, pentru a evita să plătească taxele şi impozitele cuvenite. În plus grecii "PFA" nu beneficiază nici de concedii plătite, sărbători legale, etc. La lista acestor surse de evaziune fiscală mai putem adăuga şi alţi 200.000 de greci care lucrează ca angajaţi "part-time", sunt plătiţi cu o fracţiune din salariul pentru norma întreagă dar lucrează "full-time". Uniunea Europeană impune măsuri drastice de disciplină fiscală dar impune şi pedepse draconice pentru astfel de practici? Nix! De ce? Pentru că bună parte din angajatorii evazionişti sunt cetăţeni britanici, francezi, germani etc. care returnează în ţările de origine o bună parte din capitalul spoliat în Grecia, Bulgaria, România...

Mai zice presa "big brother" că sectorul bugetar în Grecia este supradimensionat şi că grecii au 14 salarii pe an. Contează pentru cineva că Organizaţia Mondială a Muncii spune că în Grecia 22,3% din populaţia activă lucrează în sectorul public iar în Franţa 30%, Olanda 27%, Marea Britanie 20%, Germania 14%? Nu cred, dar hai să facem media, sau mai bine nu, că n-are rost. Şi tot la categoria fapt divers am putea menţiona că în Grecia bugetarii au contracte de muncă temporare deci salarii mai mici şi drepturi mai puţine. Mitul celor 14 salarii provine din metoda grecească de a acorda prima de Crăciun (al 13-lea salariu) şi cumulul primelor de sărbători (al 14-lea salariu) în anumite perioade ale anului special alese pentru a permite dezvoltarea comerţului şi activităţilor cu caracter turistic în timpul sezonului pentru că, nu-i aşa, economia Greciei este bazată pe turism şi comerţ. Colac peste pupăză, pentru că grecii sunt cei mai opulenţi europeni şi au cele mai multe salarii, preţurile produselor de bază sunt pe măsură: 30%-50% peste media zonei Euro.

Cam asta zic grecii despre puturoşenia şi nesimţirea grecilor. Seamănă pe undeva cu puturoşenia şi nesimţirea românilor? Nu-i bai, urmează puturoşenia şi nesimţirea portughezilor şi spaniolilor iar puturoşenia şi nesimţirea italienilor e după colţ. Ia uite dom'le ce de puturoşi şi nesimţiţi! Au oare, nu cumva sistemul e bolnav? Ceva pute în Europa şi nu e numai duhoarea renăscutelor relaţii de prietenie dintre Germania şi Rusia.
_

Publicat de: Mihai (C.T.)
Data: 19 mai 2010 (12:00)
Arhivat în: , , , , , , ,

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign |

hit counter for blogger