Mic tratat de propagandă (VIII)
Omisiunea selectivă.
Omisiunea selectivă este una din cele mai gregare tehnici de propagandă şi este utilizată cu precădere în statele cu regimuri totalitare. Ea constă în elogierea făţişă a uneia din părţi sau a unei opinii, asezonată cu denigrarea sau chiar ignorarea totală a celeilalte. Dovezile şi mărturiile favorabile misiunii propagandistlui se dovedesc a fi atent selecţionate şi prezentate astfel încât să creeze iluzia onestităţii şi justeţei.
Pentru un auditoriu troglodit metoda este dificil de decelat tocmai pentru că nu primeşte informaţia completă. Întrebări de genul "chiar aşa o fi, nu cumva lipseşte ceva din toată povestea asta?" sau "alţii ce-or zice despre asta?" ar trebui să facă parte din arsenalul oricărui om cu capul pe umeri ce nu vrea să se lase manipulat în luarea unei decizii.
În România această tehnică de propagandă este larg uzitată în trusturile de presă deţinute de interlopi şi mafioţi care îşi trag seva din rădăcinile puternic ancorate în regimul totalitar, vremuri în care "meseria" de turnător era brăţară de aur. Monopolul cvasi-absolut al acestor lepre în mass media împinge statul român tot mai adânc în periculoasa zonă gri a totalitarismului infracţional, în care aparenţa normalităţii este dată de paravanul unor instituţii democratice însă controlul efectiv este deţinut de o mână de mafioţi. Favorizat de lipsa de reacţie a autorităţilor legitime ale statului acest grup de infractori desfăşoară în prezent o amplă operaţiune de propagandă în scopul perpetuării unei situaţii economice şi sociale precare, ideală pentru menţinerea lor pe poziţii de forţă.
O foarte bună exemplificare a acestei metode de propagandă o constituie emisiunea "La ordinea zilei", găzduită de postul Antena3, în care propagandistul nu este, aşa cum s-ar putea crede, moderatoarea oficială, o cucoană isterică prototip al provincialului parvenit, ci întunecatul partener al acesteia, un balaoacheş sinistru, uns cu toate alifiile.
(Primul episod) ||| (Episodul trecut) | (Episodul următor)
Publicat de: Mihai (C.T.)
Data: 5 august 2010 (09:00)
Arhivat în: Antitrust, Editorial, Politică, Propagandă
Data: 5 august 2010 (09:00)
Arhivat în: Antitrust, Editorial, Politică, Propagandă