Oraşele surori din Valea Indusului (IV)



Catastrofă ecologică sau Holocaust atomic?
Între 2.100 A.H. şi 2.000 A.H. ceva teribil s-a petrecut în valea Indusului, ceva ce a determinat reducerea la jumătate a locuitorilor din Harappa şi abandonarea completă a oraşului Mohenjo Daro. În toată regiunea oraşele au scăzut în dimensiuni şi populaţia zonei a devenit tot mai pregnant agrară până ce centrele urbane mari au dispărut în totalitate.

Există două teorii ce încercă să explice această subită decădere a Civilizaţiei Harappa.

Prima teorie susţine că, în perioada menţionată, în valea Indusului s-a produs o modificare catastrofală a climatului ce a determinat creşterea în intensitate a ploilor de iarnă şi scăderea debitelor râurilor.

Cea de-a doua teorie, mai îndrăzneaţă, susţine ideea unui război atomic purtat în acea vreme între combatanţi necunoscuţi. Corifeii acestei teorii se bazează pe mai multe descoperiri pe care le consideră relevante: un strat de cenuşă radioactivă, ce acoperă o suprafaţă de cinci kilometri pătraţi, descoperit în provincia Rajasthan din estul Indiei, anumite inscripţii găsite în templele din acea zonă ce descriu rugăciuni pentru protecţia împotriva luminii ce va veni să distrugă oraşele, postura anumitor schelete găsite zăcând, neîngropate, pe străzile din Harappa şi Mohenjo Daro ce par a fi fost surprinse de o moarte subită în momente de maximă teroare.

Pe lângă aceste dovezi palpabile, unele dintre ele greu de contestat, adepţii teoriei unui Holocaust atomic în antichitate citează adesea şi unele pasaje din Mahabharata, una din cele mai importante epopei ale Indiei antice.

... (a fost) un singur proiectil
Încărcat cu toată forţa Universului
O coloană de fum şi foc
Strălucitoare ca o mie de sori
S-a ridicat în totă splendoarea...

...a fost o armă necunoscută,
Un trăznet de fier,
Un uriaş mesager al morţii,
Ce a transformat în cenuşă
Toată rasa Vrişnilor şi pe Andhakaşi.

...Trupurile erau atât de arse
Că nu le puteam recunoaşte.
Părul şi unghiile au căzut;
Oalele s-au crăpat fără motiv,
şi păsările au albit.

După câteva ore
Toate proviziile erau infectate...
...pentru a scăpa din acest foc
Soldaţii s-au aruncat în ape
Pentru a se spăla şi a-şi curăţa echipamentul.


Pentru cei ce recunosc în textul de mai sus imaginea unei explozii atomice şi efectele radioactivităţii aferente menţionez că Mahabharata a fost scrisă în perioada cuprinsă între 800 A.H şi 600 A.H. adică cu mai mult de două milenii înainte de inventarea bombei atomice.

Alte articole din serie
Oraşele surori din Valea Indusului (I)
Oraşele surori din Valea Indusului (II)
Oraşele surori din Valea Indusului (III)

Publicat de: Mihai (C.T.)
Data: 31 decembrie 2009 (10:37)
Arhivat în: , , , ,

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign |

hit counter for blogger