Oraşele surori din Valea Indusului (I)

Cu 4.500 de ani în urmă în Valea Indusului, pe teritoriul de astăzi al Pakistanului, înflorea o civilizaţie antică răspândită pe o suprafaţă de peste un milion de kilometri pătraţi şi care a ridicat, de-a lungul istoriei sale, mai mult de 1.000 de aşezări de diferite dimensiuni. Printre acestea se numără şi marile oraşe Harappa şi Mohenjo Daro (cunoscut şi ca Mohenjo-daro).

Această civilizaţie este una enigmatică, începând de la scrierea utilizată, rămasă nedescifrată până în zilele noastre, trecând prin organizarea socio-politică şi religie, despre care nu ştim mai nimic şi încheind cu totalul mister ce învăluie subita sa dispariţie petrecută în jurul anului 2.100 A.H.

Până şi numele civilizaţiei este controversat. Unii cercetători preferă s-o numească Civilizaţia Indusului, alţii insistă asupra denumirii de Civilizaţia Harappa.

O descoperire semnificativă
În anul 1829 un dezertor britanic din rândurile corpului de armată staţionat în Bengal, Charles Masson, descoperă ruinele oraşului Harappa pe care le descrie într-o carte (Narratives of Various Journeys in Balochistan, Afghanistan and the Panjab) dar le etichetează, greşit, ca aparţinând legendarului oraş antic Sangala.

De abia la aproape o sută de ani de la descoperirea lui Masson, în 1920, Sir John Marshall, Director General al Institutului Arheologic din India, îi trasează arheologului Rai Bahadur Daya Ram Sahni misiunea de a excava ruinele oraşului. 

Imediat după începerea lucrărilor arheologul descoperă un număr de sigilii cu însemne harappane pe care i le trimite lui Marshall. Acesta nu realizează semnificaţia lor până ce, un an mai târziu, în 1921, un alt arheolog, Rakal Das Banerji, descoperă în urma unor excavaţii efectuate la 650 de kilometri distanţă de Harappa, în situl Mohenjo Daro, un set de simboluri identice. Este momentul în care Marshall realizează că ambele situri sunt parte a unei vestigiilor unei civilizaţii străvechi, necunoscută până atunci. Din acest moment explorările sunt continuate în ritm accelerat astfel încât în 1924, atât Harappa cât şi Mohenjo Daro sunt complet excavate.

Alte articole din serie
Oraşele surori din Valea Indusului (II)
Oraşele surori din Valea Indusului (III)
Oraşele surori din Valea Indusului (IV)

Publicat de: Mihai (C.T.)
Data: 31 decembrie 2009 (01:51)
Arhivat în: , , , ,

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign |

hit counter for blogger