Precambrian: Eonul Hadean (III)


Formarea oceanelor
Pentru o lungă perioadă de timp Pământul primitiv a rămas învăluit în întuneric, cu cerul acoperit de o pătură încinsă de nori groşi, alimentată încontinuu cu vapori de apă proveniţi din erupţiile vulcanice necontenite. Când temperatura a scăzut şi mai mult, norii au început să condenseze şi suprafaţa terestră a fost asaltată de cantităţi uriaşe de apă, rod al unor furtuni de proporţii inimaginabile.

Iniţial, căzând pe rocile incandescente, ploaia se evapora instantaneu dar acest proces a contribuit la răcirea accentuată a scoarţei ceea ce a permis acumularea apei în depresiuni, ceea ce a dus la apariţia primelor oceane. Pe porţiunile de uscat rămase între aceste întinderi de ape, continente primitive, au apărut primele râuri şi acestea au transportat aluviuni erodate din regiunile înalte, depunându-le pe fundul oceanelor.


Apariţia granitului
Metamorfoza prin retopire a aluviunilor erodate a dus la apariţia unei magme mult mai bogate în silicaţi, cu o compoziţie diferită de cea a scoarţei primitive. Odată ajunsă la suprafaţă, aceasta s-a solidificat în roci granitice, dure dar mai puţin dense decât bazaltul, capabile, deci, să "plutească" la suprafaţa acestuia. Bucată cu bucată, având la început forma unor arhipelaguri insulare acest nou tip de scoarţă a format învelişul solid exterior al planetei. Densitatea sa redusă a permis acestui strat să suporte transformări intense de genul deformărilor mecanice (tectonică) sau metamorfice, rămânând totuşi la suprafaţă. Scoarţa primitivă, de natură bazaltică, avea să dispară pentru totdeauna în adâncurile planetei, lăsând la suprafaţă doar câteva petice spre aducere aminte. În 1983, în vestul Australiei au fost descoperite cele mai "bătrâne" roci de pe planetă. Au 4,2 miliarde de ani. Respectabil dar, având în vedere că sunt roci calcaroase, înseamnă că provin din erodarea altor roci, cu o vârstă mult mai înaintată.

Episoade
Precambrian: Eonul Hadean (I)
Precambrian: Eonul Hadean (II)

Publicat de: Mihai (C.T.)
Data: 22 decembrie 2009 (23:52)
Arhivat în: , , , , ,

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign |

hit counter for blogger