Subvenţionarea ziarelor: O necesitate? (II)


Am auzit foarte multe opinii referitoare la închiderea pe bandă rulantă a publicaţiilor care sunau cam aşa: "Dă-le dracu' de mizerii ordinare, aşa le trebuie! Dacă au scris la comandă ca nişte tâmpiţi, să moară ca nişte tâmpiţi!".

Eu zic că o astfel de atitudine este foarte nesănătoasă şi periculoasă pentru că teoria democratică spune că este nevoie de informaţie pentru ca cetăţenii să poată menţine controlul asupra guvernanţilor, cadrului legislativ şi constituţional, astfel încât să fie evitate derapajele către totalitarism.

Avem nevoie de reporteri de investigaţii, oamenii care merg în teren şi nu se uită doar la ce spune primarul din sat ci mai sapă şi prin vecini ca să ne spună şi nouă, celorlalţi, cum stă treaba în realitate. Avem nevoie de jurnalişti activi care să informeze opinia publică despre intenţiile Guvernului, Legislativului, Justiţiei etc. cu mult înainte ca acestea să fie puse în aplicare, nu de teleimprimatoare care doar reacţionează la evenimente. Şi nu, "domnii" Stănescu, Chiriac, Racoviceanu nu trebuie să se bucure, n-am zis că avem nevoie de corzi de alăută ci de jurnalişti.

De ce nu trebuie lăsată presa scrisă să moară când avem Internetul la dispoziţie? Pentru că Internetul este un mediu extrem de volatil, fără personalitate, este singurul loc în care "scripta manent" nu înseamnă nimic, este doar o un şir oarecare de caractere. De ce nu se mută presa în Internet contra cost? Pentru că tâmpenia asta n-are nimic de-a face cu jurnalismul, idiotul care a decis să îngrădească astfel dreptul de a avea acces la informaţie este doar unul din acei afacerişti veroşi despre care vorbeam la începutul episodului trecut.

Tocmai de aceea, poate, pe lângă discuţiile despre măsuri antitrust în media, ar trebui să existe şi iniţiative pentru instituirea de măsuri de subvenţionare a publicaţiilor. Asta pentru a nu risca să fim puşi în situaţia de a culege informaţii şi a ne forma opinii doar din comunicatele oficiale sau din "surse" de pe un Internet în care orice faţă zâmbitoare poate fi în realitate un fund cu pene.

Notă: Acest articol face referire exclusiv la presa scrisă pentru că în cea audio-vizuală, jurnalismul, în adevăratul sens al cuvântului, a intrat deja în putrefacţie.

Publicat de: Mihai (C.T.)
Data: 26 ianuarie 2010 (18:00)
Arhivat în: , , ,

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign |

hit counter for blogger