Tibet: Lama din coasta Chinei (III)
Dalai Lama în vâltoarea vremurilor
Prospăt deţinător al puterii absolute în Tibet, Lobsang Gyatso stabileşte capitala la Lhasa şi, pentru a marca unificarea puterilor în stat, hotărăşte construirea palatului Potala ca simbol al noii orânduiri.
În 1653 Dalai Lama întreprinde o vizită de stat la curtea celui de-al doilea împărat al dinastiei Qing, Shunzi. În cronicile vremii este subliniată poziţia de egalitate pe care s-au situat cei doi şefi de state, Lobsang Gyatso nu s-a prosternat, ambii interlocutori s-au gratulat reciproc iar lui Dalai Lama i-a fost recunoscută autoritatea spirituală pe tot cuprinsul Imperiului Qing. Această relaţie monarh/prelat s-a perpetuat de-a lungul existenţei dinastiei Qing dar, conform tibetanilor, fără a impieta asupra statutului independent al Tibetului, afirmaţie contestată vehement de China modernă.
Deşi Lobsang Gyatso a decedat în anul 1682, moartea acestuia a fost tăinuită, de oficialităţile statului tibetan, până în anul 1696, cu scopul de a permite finalizarea lucrărilor la palatul Potala şi consolidarea autorităţii politice a lui Dalai Lama.
La un an după decesul "oficial" al lui Lobsang Gyatso, în 1697, Tsangyang Gyatso este instalat pe tronul Tibetului. Al Şaselea Dalai Lama s-a dovedit curând a fi complet atipic, a refuzat traiul monahal, şi-a lăsat plete şi obişnuia adesea să bea vin în timp ce se bucura de "atenţia" unor tinere domnişoare. Acest stil de viaţă neconvenţional şi în totală contradicţie cu esenţa sacrosanctă a unui Dalai Lama a stârnit mânia hanului mongol Lha-bzang care, în 1705 invadează Tibetul şi-l detronează pe Tsangyang Gyatso arestându-l. Fostul Dalai Lama este trimis sub escortă spre Beijing dar moare "din cauze neelucidate" înainte de a ajunge acolo. Lha-bzang se proclamă rege şi numeşte un Dalai Lama surogat.
Domnia lui Lha-bzang a durat 12 ani până când tibetanii, înfuriaţi de prezenţa falsului Dalai Lama, apelează la ajutorul mongolilor Zunghar. Aceştia îl ucid pe impostor dar bucuria tibetanilor este de scurtă durată întrucât mongolii încep să acţioneze ca nişte cuceritori prădând mănăstirile din împrejurimile capitalei tibetane. În faţa unui asemenea afront împăratul chinez Kangxi se vede obligat să intervină şi, cu toate că primul său atac eşuează în 1718, doi ani mai târziu o impresionantă forţă expediţionară chineză zdrobeşte armata mongolilor şi redă tronul Tibetului deţinătorului său de drept, Al Şaptelea Dalai Lama Kelzang Gyatso.
În 1724, profitând de instabilitatea Tibetului, China ia în stăpânire regiunile Amdo şi Kham pe care le uneşte înfiinţând astfel provincia Qinghai. Trei ani mai târziu China şi Tibet semnează un tratat de delimitare frontalieră care avea să rămână în vigoare până în 1910. Dinastia Qing s-a străduit din răsputeri să controleze Tibetul dar, după uciderea guvernatorului din Lhasa în 1750, deşi Armata Imperială a pus capăt rebeliunii, Împăratul a fost nevoit să accepte că nu poate guverna decât prin intermediul lui Dalai Lama, lăsându-i acestuia privilegiul de a decide în chestiunile de interes local.
În 1788 regentul Nepalului, dornic de cuceriri, trimite temuţii luptători Gurkha să invadeze Tibetul dar aceştia sunt puşi pe fugă de Armata Imperială Chineză, mult superioară ca efective şi armament. Trei ani mai târziu luptătorii Gurkha revin în Tibet şi apucă să jefuiască şi să distrugă câteva faimoase mănăstiri înainte da a fi fugăriţi de 17.000 de chinezi plus armata tibetană până la aproximativ 35 de kilometri de capitala Nepalului, Kathmandu.
Între 1804 şi 1895, din cauza încercărilor chinezilor de a-şi manifesta controlul asupra lui Dalai Lama, nici măcar unul dintre aceştia nu a atins vârsta de 19 ani, fiind otrăviţi, succesiv, fie de chinezii care credeau că nu-i vor putea controla, fie de tibetanii care credeau că respectivul ar putea fi influenţat de chinezi.
Celelalte episoade ale serialului
Tibet: Lama din coasta Chinei (I)Tibet: Lama din coasta Chinei (II)
Tibet: Lama din coasta Chinei (IV)
Tibet: Lama din coasta Chinei (V)
Publicat de: Mihai (C.T.)
Data: 24 februarie 2010 (12:00)
Arhivat în: Asia, China, Dalai Lama, Internaţional, Tibet
Data: 24 februarie 2010 (12:00)
Arhivat în: Asia, China, Dalai Lama, Internaţional, Tibet