Cazul Biafra (IV)

Odiseea Port Harcourt
Pe la începutul lui Aprilie 1968 situaţia în Bifra devenise critică, înregistrându-se oficial mai mult de 50.000 de decese lunar, atât urmare a luptelor cu armata nigeriană cât şi ca o consecinţă a foametei ce cuprinsese ţara din cauza pierderii terenurilor agricole din apropierea Nigerului. În aşteptarea unui miracol Biafra se pregătea să moară.

La 12 Mai 1968, sub comanda generalului Benjamin Adekunle, cincizeci de mii de soldaţi nigerieni, ce alcătuiau Comandoul Trei Infanterie Marină, debarcau în forţă pe o plajă la sud de Port Harcourt, în delta Nigerului. Concomitent Forţele Aeriene Nigeriene şi-au intensificat raidurile asupra aceluiaşi Port Harcourt, atacând cu precădere poziţiile de apărare din jurul oraşului. Alţi cincizeci de mii de soldaţi, în majoritate etnici Hulani din nord, au fost însărcinaţi cu misiunea de a ataca Port Harcourt dinspre vest. În faţa acestui masiv asalt concertat trupele biafrane, rămase rapid fără muniţii, au fost nevoite să apere cu disperare oraşul, luptând la baionetă şi aruncând sticle incendiare în transportoarele nigeriene. Au reuşit astfel să reziste până în 23 Mai, dată la care Port Harcourt, principala cale de aprovizionare a Biafrei, a căzut oficial în mâinile nigerienilor.

Rămăşiţele unităţilor biafrane, patru brigăzi de infanterie (aproximativ 20.000 de oameni), au reuşit să se strecoare din încercuire îndreptându-se către oraşul Owerri pentru a organiza un nou punct de rezistenţă. Generalul Adekunle a evitat să-i urmărească, preferând să rămână în Port Harcourt şi să lase oraşul la discreţia soldaţilor Hulani vreme de o săptămână. În acest răstimp, scăpaţi de sub control, nigerienii s-au dedat la acte de "disciplinare" a populaţiei oraşului, care au inclus violuri în masă, asasinarea bărbaţilor şi a copiilor victimelor acestor violuri, jafuri şi distrugeri. Un episod deosebit de barbar s-a petrecut în spitalul din Port Harcourt unde soldaţii nigerieni au ucis cu baionetele toţi răniţii biafrani, au violat toate asistentele şi femeile internate în maternitate, au asasinat toţi doctorii şi au prădat pe îndelete toate rezervele de materiale medicale.

În cele din urmă soldaţii nigerieni au revenit, rând pe rând, în unităţile lor, lăsând în urmă un oraş mai sărac cu câteva zeci de mii de locuitori. Această săptămână de dezmăţ a nigerienilor din Port Harcourt a oferit însă ocazia biafranilor să-şi întărească poziţiile din perimetrul oraşului Owerri.

Publicat de: Mihai (C.T.)
Data: 19 noiembrie 2010 (09:40)
Arhivat în: , , ,

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign |

hit counter for blogger