Şcoala de tonomate (IX)


Reportajul inteligent şi mai ales onest trebuie să fie piatra de temelie a jurnalismului profesionist, orientat spre satisfacerea interesului public nu spre împlinirea aspiraţiilor personale ale patronului. Cu tate acestea neglijenţa editorilor crează adesea situaţii rizibile în care neaveniţi fără experienţă şi pregătire sunt însărcinaţi cu relatarea unor evenimente pe care nu au cum să le înţeleagă.

Secţiunile reportaj din elementele media autohtone manifestă o stringentă nevoie de restructurare, consolidare şi mai ales epurare. Dacă aruncăm o privire la media occidentală de calitate observăm o abundenţă de reportaje extraordinar de pertinente, realizate de oameni cu un bagaj de cunoştiinţe şi informaţii extrem de solid - cel puţin în domeniul de interes. De partea astălaltă a baricadei avem o pleiadă de amatori deveniţi peste noapte "analişti", mari specialişti în domenii a căror dinamică nu au cum să le stăpânească dată fiind pregătirea extrem de precară. Pentru a vă convinge urmăriţi cu atenţie relatările reporterilor "speciali" aflaţi în mijlocul recentelor evenimente din Egipt. Nimic substanţial, simple descrieri ale traiectoriilor pietrelor aruncate de manifestanţi.

Nu există în reportajele autohtone acea abilitate editorială, siguranţă şi forţă în transmiterea mesajului care poate transpune publicul în mijlocul evenimentelor, nu există nici măcar puterea de a transmite impresia de acurateţe. Toate acestea nu pot fi învăţate în şcoală, sunt abilităţi care se dobândesc de-a lungul timpului însă la baza lor trebuie să stea o cultură generală solidă, cunoştinţe de istorie, economie politică, literatură, filosofie; desigur, cele enumerate până acum n-ar valora nimic dacă nu ar fi dublate de sagacitate şi prezenţă de spirit.

Există reportaje în media profesionistă autohtonă care să corespundă acestor cerinţe? Nu. Există reportaje în media neprofesionistă autohtonă care să corespundă acestor cerinţe? Da. De ce nu trec neprofesioniştii la profesionism? N-au loc de lichele, fripturişti şi lingăi.

Publicat de: Mihai (C.T.)
Data: 8 februarie 2011 (09:00)
Arhivat în: , , , ,

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign |

hit counter for blogger