Întâlnirea


Andromeda. O superbă spirală galactică mai mare decât Calea Lactee aflată la două milioane de ani lumină distanţă de aceasta. Analiza spectrografică indică o deplasare spre albastru ceea ce înseamnă că vine încoace. Vine tare. La viteza de deplasare actuală de 140 kilometri/secundă ar putea fi vizibilă de la ferestrele noastre, în toată splendoarea-i maiestuoasă, în aproximativ 2-3 miliarde de ani.

Un fleac.
Coliziunile sunt frecvente în interiorul grupurilor galactice şi există dovezi că Andromeda a “consumat” mai multe galaxii în decursul istoriei sale. Dacă în mitologia greacă tânăra şi neajutorata prinţesă Andromeda a avut nevoie de Perseus pentru a scăpa de monstrul marin trimis de Poseidon, în viaţa reală, galaxia ce-i poartă numele, pare a se descurca binişor de una singură.

Dacă va avea loc, coliziunea dintre Calea Lactee şi Andromeda va provoca amândurora o transformare dincolo de limita recognoscibilului, contopindu-le într-o nouă şi gigantică galaxie eliptică. Sistemul nostru solar, situat undeva la periferia Căii Lactee are toate şansele să scape de un impact cu alte corpuri cereşti dar cu siguranţă va fi afectat de imensele forţe gravitaţionale aferente evenimentului.

Un prim scenariu ar fi “aruncarea” sa pe o orbită înaltă în jurul centrului galaxiei nou formate. Un al doilea scenariu indică desprinderea totală de galaxie şi o cursă solitară, în derivă, prin imensitatea spaţiului intergalactic. În fine, cel de-al treilea scenariu presupune atragerea sa înspre centrul galaxiei pentru a fi devorat de forţa inimaginabilă a găurii negre ce pândeşte dincolo de orizontul evenimentelor.

Dincolo de scenariile apocaliptice pe care noi cu siguranţă nu le vom putea experimenta, vă propun un mic exerciţiu de imaginaţie. Dacă actuala configuraţie a bolţii cereşti vi se pare grandioasă gândiţi-vă care ar nivelul ei de spectaculozitate peste două miliarde de ani.

Publicat de: Mihai (C.T.)
Data: 22 decembrie 2009 (23:28)
Arhivat în: , , , ,

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign |

hit counter for blogger