IRAN: A fost ucis nepotul lui Moussavi?

Numărul victimelor decedate prin împuşcare continuă să crească la Teheran pe fondul manifestaţiilor de protest ale susţinătorilor opoziţiei.

Uzul de armă semnifică intrarea într-un nou stadiu al represiunii, forţele de securitate fiind determinate să aplice forţa letală într-un efort disperat de a zdrobi miile de opozanţi din ce în ce mai hotărâţi.

Un apropiat al fostului Prim Ministru, Mir Hossein Mousavi (candidatul înfrânt de Mahmoud Ahmadinejad la alegerile prezidenţiale din Iunie 2009), a declarat că unul din nepoţii acestuia, Ali Mousavi, în vârstă de 35 de ani, a decedat într-un spital din Teheran ca urmare a unei plăgi împuşcate. Ali Mousavi a fost atins de gloanţe în zona pieptului pe când se afla în apropierea Pieţei Enghelab.
Ştirea a fost confirmată şi de un site credibil, "Parlemannews", afiliat opoziţiei iraniene.

Detalii despre alte victime au apărut cu parcimonie dar se ştie că două victime, un bătrân şi o femeie mai tânără au fost ucişi instantaneu atunci când forţele de securitate au deschis focul asupra uriaşei mulţimi a protestatarilor adunaţi în centrul Teheranului sub pretextul participării la festivalul de Ashura.

Una din puţinele fotografii de la faţa locului, postată pe internet de un fotograf, înfăţişează un bărbat cu sângele ţâşnindu-i din rănile de la cap în timp ce este transportat de câţiva manifestanţi în afara zonei de conflict.

"Rahesabz", un alt site al opoziţiei, relatează, prin intermediul unui reporter aflat în miezul evenimentelor:
"Trei din compatrioţii noştrii au fost martirizaţi şi alţi doi răniţi grav în confruntări. Asupra celor trei forţele armate au executat foc precis, undeva în zona străzii Enghelab. Un al patrulea martir a fost împuşcat la intersecţia străzilor Vali Asr şi Enghelab. Oamenii duc pe braţe trupul martirului şi strigă lozinci."

Un alt site al opoziţiei "Jaras", relatează despre refuzul unor ofiţeri de poliţie de a trage în protestatari: "Sunt unii care, obligaţi de comandanţi să folosească armamentul, încercă să tragă pe deasupra oamenilor."

Există relatări despre proteste în curs de desfăşurare şi în alte oraşe iraniene cum ar fi Shiraz sau Ispahan.

Cele mai utilizate lozinci scandate de protestataru sunt: "Yazid va fi răsturnat"; "Hussein, Hussein e deviza noastră. Martiriul e mândria noastră"; "Khameini e un ucigaş - domnia sa e blestemată".

Publicat de: Mihai (C.T.)
Data: 27 decembrie 2009 (21:00)
Arhivat în: , , , ,

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign |

hit counter for blogger