Precambrian: Special (I)

În acest moment din ce în ce mai multe voci avizate îşi anunţă sprijinul pentru o teorie extrem de disputată, Teoria Pământului în Expansiune, care, dacă ar fi acceptată, ar putea modifica complet imaginea contemporană asupra Precambrianului şi ar bulversa în totalitate teoriile referitoare la evoluţia geologică şi biologică a planetei noastre.

Această foarte incitantă teorie, bazându-se pe anumite fapte şi descoperiri inexplicabile altfel, postulează provenienţa actualelor mase continentale dintr-un singur continent ce acoperea odată aproape întreaga suprafaţă a unui Pământ mai mic, cu un diametru pe jumătatea celui actual.

O ipoteză fascinantă din care derivă o viziune şi mai fascinantă asupra biologiei. Misterioasa Explozie Cambriană în care un număr imens de specii noi a apărut brusc (fapt remarcat şi de Darwin care-l considera a fi cel mai puternic argument în defavoarea teoriei sale) poate fi foarte bine înţeleasă dacă acceptăm ideea că formele de viaţă incipiente s-au refugiat în lacurile şi mările subterane apărute în urma procesului de expansiune planetară. Conform acestei ipoteze viaţa primitivă ar fi fost astfel la adăpost de radiaţii cosmice, bombardamente meteoritice şi clima extrem de rece din anumite ere ale eonului Proterozoic, putând evolua în organisme mai complexe care au migrat spre suprafaţă odată cu încetarea glaciaţiunilor.

Înaintea eonului Proterozoic, conform Teoriei Pământului în Expansiune, diametrul planetei era la jumătatea celui actual şi a crescut gradual până în zilele noastre. Asta înseamnă că întreaga istorie cunoscută a geologiei şi climatologiei planetare din Proterozoic va trebui rescrisă.

Se va putea renunţa astfel la puţin plauzibila şi oarecum forţata teorie a ciclicităţii formării supercontinentelor care poate fi înlocuită cu una mult mai simplă, a existenţei unei singure mase continentale între graniţele căreia existau mări cu suprafeţe foarte mari. Din asta rezultă posibilitatea de a abandona complet teoria seriilor de superoceane ale căror platouri au dispărut prin subducţie, motiv pentru care nu există dovezi concrete asupra existenţei lor.

Ar putea fi, de asemenea, contestat şi modelul climatologic al Pământului Bulgăre de Zăpadă care experimentează, în acest moment, câteva dificultăţi. Este vorba, în special de o seamă de descoperiri oarecum recente ce induc o umbră de îndoială asupra existenţei seriei de glaciaţiuni postulate de acest model.

Episoade
Precambrian: Special (II)
Precambrian: Special (III)
Precambrian: Special (IV)
Precambrian: Special (V)
Precambrian: Special (VI)
Precambrian: Special (VII)

Publicat de: Mihai (C.T.)
Data: 23 ianuarie 2010 (16:00)
Arhivat în: , , , , ,

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign |

hit counter for blogger