Renaşterea Califatului (V)

Alianţe şi strategii
Conform ideologilor islamişti Islamul poate satisface toate nevoile şi aspiraţiile omenirii, perspectivă care forţează sugestia că guvernarea bazată pe Codul Şaria este inerent democratică iar guvernările occidentale sunt, fără îndoială, nedemocratice întrucât sunt decuplate de practicile religioase. Cu toate acestea, în acest moment, islamiştii au început să recunoască forţa urnei de votare, cu alte cuvinte utilizează ideile democraţiilor occidentale pentru a-şi promova propriile programe politice şi strategice. Din ce în ce mai multe formaţiuni islamiste, inclusiv cele radical extremiste, îşi înfiinţează partide politice care se zbat să acceadă în parlamentele ţărilor de provenienţă pentru a accede la guvernare.

În paralel cu aceste mişcări politice grupările islamiste radicale au iniţiat un proces de constituire a unor alianţe transfrontaliere în scopul globalizării mişcării şi constituirii unui plan de acţiune comun. Dacă până acum, de exemplu, Hamas nu prea dorea să se asocieze cu organizaţiile create şi finanţate de Iran (Hezbollah, Jihadul Islamic Palestinian - aripă a Frăţiei Musulmane) sau să sprijine acţiunile la nivel internaţional iniţiate de al-Qaeda, în ultima vreme au început să apară o serie de alianţe de conjunctură cu scopul de a facilita atingerea unor obiective comune.  

Rezultatul acestor alianţe se vede cu ochiul liber, dacă luăm ca exemplu organizaţiile palestiniene laice vom observa că până şi acestea au îmbrăţişat ideile propagate de al-Qaeda, martiriul atentatelor sinucigaşe, justeţea uciderii altor musulmani etc. În acest moment pare să existe parteneriate pragmatice între Hamas şi al-Qaeda şi între Hamas şi Hezbollah dar aceste parteneriate, pentru moment, nu sunt privite cu ochi buni de Frăţia Musulmană - care respinge orice implicare al-Qaeda în problema palestiniană - şi de sunniţii arbi care nu văd cu ochi buni creşterea influenţei Hezbollah-ului în Liban.

În paralel cu aceste mişcări zonale şi acţiuni în forţă grupările islamiste desfăşoară, de mai multă vreme, o acţiune mult mai subtilă destinată pregătirii terenului pentru renaşterea Califatului. Majoritatea clericilor sunniţi îşi îndeamnă credincioşii din lumea occidentală să fie activi în răspândirea învăţăturilor Islamului. Îndemnul la convertire, în creştere printre musulmanii imigraţi permanent în Europa, este doar o parte a parte a unui complex set de îndatoriri creat de ideologii islamişti care, încă din anii '70, au pus la cale un plan de a utiliza fenomenul migraţiei masive a musulmanilor către Europa în interesul Islamului. Imigranţii musulmani sunt încurajaţi să se considere parte a unei naţiuni musulmane globale, să-şi legitimeze prezenţa în teritorii non-musulmane printr-un comportament corespunzător cu preceptele islamice, să înfiinţeze instituţii musulmane (moschei, organizaţii caritabile etc.), să servească interesele islamice globale şi să întreprindă acţiuni specifice pentru atragerea de noi şi noi prozeliţi.

Alte articole din serie
Renaşterea Califatului (I)
Renaşterea Califatului (II)
Renaşterea Califatului (III)
Renaşterea Califatului (IV)
Renaşterea Califatului (VI)

Publicat de: Mihai (C.T.)
Data: 2 februarie 2010 (08:00)
Arhivat în: , , , ,

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign |

hit counter for blogger