Precambrian: Special (VII)


Evoluţia subterană a vieţii
Conform modelului propus de Teoria Pământului în Expansiune viaţa a evoluat în mări subterane şi a migrat către suprafaţă în timpul "exploziei" din Cambrian. Seria glaciaţiunilor din Precambrian explică formarea mărilor subterane precum şi migrarea formelor primitive de viaţă în adâncurile planetei.

Dacă acceptăm că responsabilitatea pentru răcirea accentuată a planetei cade în sarcina slăbirii forţelor gravitaţionale de coeziune am putea estima că procesul de expansiune a demarat concomitent cu glaciaţiunea Sturtiană, în urmă cu aproximativ 750 de milioane de ani. Pe de altă parte, conform estimărilor, durata totală de timp pe parcursul căreia s-a desfăşurat procesul de expansiune este undeva în jurul cifrei de 1,1 miliarde de ani, ceea ce sugerează că procesul a demarat concomitent cu începutul fragmentării supercontinentului Rodinia, adică la începutul Proterozoicului. Asta ar însemna că, la începutul Cambrianului, raza Pământului era doar cu puţin mai mare decât jumătatea celei actuale şi că a crescut treptat şi constant până în urmă cu aproximativ 100 de milioane de ani, când dinozaurii şi alte vieţuitoare de talie foarte mare au cunoscut o perioadă extrem de prosperă, probabil datorită reducerii gravitaţiei.

Sunt extrem de rare cazurile în care s-au găsit fosile ale unor forme de viaţă din Precambrian. Explicaţia oficială pentru acest fenomen este lipsa cochiliilor sau a unor elemente de schelet la fauna din acea perioadă. Fauna de Ediacara, aşa numitele vendobionte, apărută la graniţa dintre Precambrian şi Cambrian, au foarte puţine caracteristici recognoscibile în fauna actuală şi o relaţionare incertă cu organismele foarte evoluate apărute în explozia din Cambrian. O foarte coerentă explicaţie pentru aceste inadvertenţe şi pentru salturile evolutive inexplicabile până acum apare în Teoria Pământului în Expansiune care postulează că au existat două lanţuri evolutive distincte.

Primul lanţ evolutiv ar fi acela al vendobiontelor apărute prin dezvoltarea procariotelor care nu au găsit refugiu în subteran şi au fost nevoite să se adapteze unor condiţii de mediu extrem de dure, supravieţind în zonele adiacente focarelor vulcanice, în apa adunată în cavităţile de suprafaţă. Aceste organisme nu au reuşit însă să se adapteze şi schimbărilor de mediu produse în Cambrianul timpuriu şi au dispărut relativ rapid. Conform unor alte teorii vendobiontele nu au dispărut ci s-au transformat în acele organisme cu mod de hrănire atipic cunoscute astăzi sub numele generic de plante.

Cel de-al doilea lanţ evolutiv îl reprezintă fauna ce a prosperat în mările şi lacurile subterane, la adăpost de frigul glacial şi bombardamentele cu radiaţii radiaţii de la suprafaţă ceea ce a permis o diversificare accentuată şi o desfăşurare mult mai rapidă a proceselor evolutive. Această faună subterană a migrat către suprafaţă prin faliile apărute în urma procesului de expansiune, odată cu încetarea glaciaţiunilor şi încălzirea climei, fiind la originea a ceea ce astăzi se numeşte "explozia" din Cambrian.

Pentru pasionaţi: detalii despre Teoria Pământului în Expansiune.

Episoade
Precambrian: Special (I)
Precambrian: Special (II)
Precambrian: Special (III)
Precambrian: Special (IV)
Precambrian: Special (V)
Precambrian: Special (VI)

Publicat de: Mihai (C.T.)
Data: 17 aprilie 2010 (11:23)
Arhivat în: , , , , ,

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign |

hit counter for blogger