Precambrian: Eonul Proterozoic (II)


Geografie
În acest moment geografia în eonul Proterozoic este foarte puţin cunoscută din cauză că datele obţinute până acum ne permit să privim înapoi în timp doar cu maximum 650 de milioane de ani în urmă.

Începutul eonului găseşte cratonii născuţi în Arhean acumulaţi într-o masă compactă, un supercontinent, care, în urmă cu 2,4 miliarde de ani, sub presiunea magmei, pătrunsă în crăpăturile verticale de la baza sa şi acţionând asemenea unor pene de lemn, a început să se fragmenteze, proces încheiat în urmă cu 2,2 miliarde de ani. Fragmentele rezultate, plutind pe o magmă foarte vâscoasă şi supuse forţelor tectonicii de coliziune, au început foarte rapid, cu 2,1 miliarde de ani în urmă, să formeze o nouă masă compactă, proces încheiat în urmă cu 1,8 miliarde de ani prin apariţia supercontinentului Columbia.

La acea dată tectonica plăcilor, aşa cum o cunoaştem astăzi, îşi intrase deja în drepturi şi a acţionat asupra supercontinentului Columbia, transformându-l într-o multitudine de mase continentale mai mici. Aceste mase continentale, cu aproximativ 1 miliard de ani în urmă, s-au unit într-un ansamblu oarecum compact numit Rodinia.

Cu aproximativ 900 de milioane de ani în urmă şi Rodinia a început să se fragmenteze prin influenţa a două rifturi continentale identice cu cel ce încearcă, în prezent, să rupă estul Africii de restul continentului. Masele continentale de la nord de Laurentia au pornit, rotindu-se în sens invers acelor de ceasornic, în derivă spre nord, lăsând în urmă o întindere de ape numită Panthalassa ce avea să se transforme, în cele din urmă, în Oceanul Pacific.

Laurentia însăşi, împreună cu Baltica, Siberia şi masele continentale din sud, rotindu-se în sensul acelor de ceasornic s-au deplasat în direcţie opusă, trecând pe deasupra Polului Sud înainte de a porni din nou spre nord. Spre sfârşitul eonului Proterozoic cele două grupuri de mase continentale vor intra din nou în coliziune formând un nou supercontinent ce avea să se fragmenteze rapid formând trei mase continentale separate: supercontinentul Gondwana, Laurentia şi Baltica.

Episoade
Precambrian: Eonul Proterozoic (I)
Precambrian: Eonul Proterozoic (III)

Publicat de: Mihai (C.T.)
Data: 19 ianuarie 2010 (12:00)
Arhivat în: , , , , ,

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign |

hit counter for blogger